top of page

Waarom acceptatie zorgt voor beweging

Vanuit schuld en angst verliezen we de verbinding met onze kern. We maken geen keuzes in het hier-en-nu, maar reageren vanuit hoe het was. Om een gemiste tijd in te halen, of iets goed te maken. Maar we kunnen het verleden niet meer veranderen. Het is gegaan zoals het is gegaan. En het is zo gegaan met een reden.

Voorwaartse beweging

Door alleen te zien wat er niet was, vergeten we wat er wel was. Acceptatie zorgt ervoor dat er weer beweging kan komen. Acceptatie van hoe het is gegaan. Pas vanuit een achterwaartse acceptatie kan er weer een voorwaartse beweging gemaakt worden.

Open je hart

Ik geloof dat het steeds weer gaat om het openen van je hart. Je hart openen voor de keuzes die je hebt gemaakt, voor wat je hebt gemist en hoe je het zo graag anders had willen gehad. Liefde voelen voor het pad dat je bewandelt.

Pas vanuit een achterwaartse acceptatie kan er een voorwaartse beweging worden gemaakt.

We hebben de ruwe en rauwe randen in het leven nodig om te groeien. We moeten soms door donkere stukken. Dat zijn de momenten dat we dichterbij onszelf komen. Waar we bewust worden van onze thema’s en patronen. Zodat er ruimte ontstaat om andere en nieuwe keuzes te maken.

Het rauwe leven

Hoe meer we ook zelf met onze voeten in de modder hebben gestaan, hoe krachtiger en diepgewortelder we staan in onszelf. Ik geloof niet dat iemand die leeft vanuit een diepe innerlijk verbinding met zichzelf en het leven, achteromkijkt en zegt: “mijn leven ging altijd van een leien dakje. Uitdagingen of periodes van donker? Nee, die ken ik niet”.

Omarm het donker en het brengt je naar het licht.

“Je hart gaat van binnen open”, zei één van mijn leermeesters. Vanuit een open hart naar jezelf, accepteer je hoe jij jouw weg bewandelt. Accepteer je hoe het leven jou heeft gevormd en welke keuzes je hebt gemaakt. Vanuit een open hart naar jezelf, kun je ook je hart openen naar de ander. Naar hoe de ander is gevormd in het leven en welke keuzes hij of zij heeft gemaakt. Het is de opening naar verbinding. Van binnen uit.

In liefde. Want dat is wat je bent.

Comments


bottom of page