top of page

Geeft controle rust?

‘In de waan van onze gedachten, verliezen we grip op de werkelijkheid.’


‘Hoe bedoel je dat?’


‘Hoe vaak heb je keuzes gebaseerd vanuit angst? Of om zekerheid in te bouwen? Vanuit controle?’


‘Ja, best vaak. Controle geeft me rust.’


‘Is dat werkelijk zo? Of zorgt controle voor meer onrust?’


‘Als ik er zo over nadenk, brengt controle eigenlijk vaak maar heel even rust. Daarna ontstaat weer onrust. Heel veel in het leven valt niet te controleren.’


‘Dat is één ding dat zeker. Verandering is de enige constante factor in het leven. Alles is altijd in beweging. Het is vooral je hoofd die vertelt dat controle rust geeft. Er ontstaat een vicieuze cirkel waarin je steeds meer gaat controleren in de hoop rust te ervaren.’


‘Hoe kan ik dan ontspannen in de onzekerheid van het leven?’


‘Door bewust te worden van wat je uit de weg gaat met controle. Waar ben je ten diepste bang voor? En is die angst realistisch?'


‘Vaak kom ik er dan achter dat waar ik bang voor ben inderdaad helemaal niet realistisch is. Bijvoorbeeld de angst om alleen achter te blijven.’


‘Kijk, dat besef is de opening naar meer rust in jezelf. Vanuit je volwassen bewustzijn kun je zien dat veel van je angsten niet gebaseerd zijn op de werkelijkheid. We kunnen veel meer aan dan we denken. We gaan donkere gevoelens uit de weg, terwijl het leven niet bestaat zonder pijn en verdriet. Juist met iedere uitdaging groeien we naar meer wijsheid, volwassenheid en levenskennis.’


‘Die gedachte maakt me rustiger. Ik hoef niets te controleren, want ik kan mijn leven zelf dragen. Wat er ook gebeurt.’


‘Het is veilig om je leven vol te leven. Om de liefde vol te ervaren. En om vol in je licht te gaan staan.’

Comments


bottom of page