top of page

De start van de reis naar mijn kern

Als je me twee jaar geleden had verteld dat ik fulltime zou gaan freelancen, middenin de stad zou gaan wonen en een bedrijf zou oprichten in de richting van mijn missie had ik je nooit geloofd. Waarschijnlijk had ik heel hard gelachen. Een lach waarmee ik mijn onzekerheid wilde verbloemen. Want dat kan ik toch helemaal niet? Daar ben ik helemaal niet goed genoeg voor, dat is niet voor mij weggelegd... Ik ben gewoon maar Liesbeth.


Terug op mijn pad

Ik kan wel zeggen dat mijn leven een flinke ommezwaai heeft gemaakt. Een ommezwaai die me weer op mijn eigen pad heeft gebracht. En zodra je stappen begint te zetten op je eigen pad, dichter naar jezelf toe, merk je ineens dat het makkelijker wordt. Ineens voel je wel welke kant je op wilt, waar je hart van gaat stromen en wat je blij maakt. Juist dat wat ik super moeilijk vond om te doen, eigen keuzes maken, levert me nu een veel meer ontspannen leven op.


Is dit mijn leven?

Als ik terugkijk naar de periode voordat ik aan mijzelf begon te werken, besef ik hoe ver ik verwijderd was geraakt. Ik was volledig uit mijn lijf, mijn gezondheid ging achteruit, had altijd koude handen en voeten en qua gewicht bleef er niet veel meer over. Tot er zo weinig Liesbeth was dat ik passief keek naar de wereld om mij heen. Is dit mijn leven? Alles voelde zwaar. Ik startte met een opleiding NLP, omdat de drang naar persoonlijke ontwikkeling enorm was. Ik moest aan mijzelf werken. Op dag 1 werd gevraagd wat je tijdens de opleiding kwam halen. Er was maar één ding wat ik wilde weten, een cruciale vraag: 'wie ben ik en wat wil ik?' Ik had geen idee... Als je je namelijk maar lang genoeg aanpast aan je omgeving en je vanuit nature geneigd bent om eerst te kijken naar de ander dan naar jezelf, dan wordt het op een gegeven moment knap lastig om te bepalen hoe jij je leven wilt leiden. Dit was het startpunt van mijn reis naar binnen. Een reis naar de persoon die ik ten diepste ben, voorbij alle lagen van oude patronen en overtuigingen. En wat ik daar vond, had ik nooit voor mogelijk gehouden...


Alles ging weer stromen...

Waar ik eerst passief op de bank de tijd zag wegtikken, niet wist wat ik wilde en mijn zelfbeeld mij in de steek liet (of liet ik mijn zelfbeeld in de steek?), voelde ik hoe ik weer begon te stromen. Ineens ging ik wel zien wat me blij maakte, besefte ik dat de kantoorbaan die ik had helemaal niet bij me paste en voelde ik hoe belangrijk persoonlijke ontwikkeling in mijn leven is. Ik besefte dat schrijven een onderdeel is in mijn leven waarmee ik al begon toen ik net een pen kon vasthouden. Laatst heb ik de doos met briefjes en verhaaltjes bij mijn ouders weer eens tevoorschijn gehaald. Dan besef ik weer hoe ik al vanaf kleins af aan bezig ben met verhaaltjes en schrijven.


Het keerpunt

Dat waar ik zo bang voor was: kiezen voor mijzelf, uitspreken wat mijn wensen zijn, leverde me juist ontzettend veel kracht en ontspanning op! Ik kan me het keerpunt nog goed herinneren tijdens het eerste jaar NLP. Letterlijk zag ik hoe ik mijn eigen leven in mijn handen had. ‘Waarom doe ik hier niets mee?’, dacht ik. ‘Dit is mijn leven, ik mag zelf bepalen wat ik hiermee doe. Ik mag mijn eigen leven leiden.’ Dat klinkt allemaal misschien alsof ik van de één op andere dag het roer omgooide, maar zo werkt dat natuurlijk niet.


Het proces dat 'leven' heet

Het blijft een proces om iedere keer weer te voelen wat past bij jou. En dat is niet altijd gemakkelijk. Het betekent ook loslaten, andere keuzes gaat maken. Loslaten van wat je denkt dat anderen van je verwachten en loslaten van patronen die je al je hele leven doet. Ik weet inmiddels wat mijn valkuilen zijn en waar ik nog stappen in te zetten heb. Het hoeft ook niet allemaal in één keer perfect. Ik heb nog een heel leven voor me waarin ik mag wandelen naar mijn kern, steeds een laagje dieper.


En af en toe plof ik even op een bankje en kijk ik waar ik inmiddels ben gekomen, om vervolgens weer verder te gaan op mijn pad. Ik weet nu tenminste wel dat ik mijn eigen levenspad bewandel.

Comments


bottom of page