Hoe ga je om met je angst? Ik geloof dat angst een diepgeworteld gevoel is dat (te) veel invloed heeft op de keuzes die we in het hier-en-nu maken. Als de voedingsbodem van waaruit ons gedrag ontstaat. We worden liever niet geconfronteerd met onze angst. En dus vinden we manieren om onze angst uit de weg te gaan. Controle, perfectionisme, dominantie; allemaal manieren om niet te hoeven dealen met angst. Wat maakt dat we bang zijn voor onze bang?
Inbouwen van zekerheid
Wat zijn we daar goed in! Denk maar eens aan al die verzekeringen waarmee we een vorm van zekerheid zoeken. We willen controle over de toekomst, weten waar we aan toe zijn. En worden we geconfronteerd met onbekende situaties? Dan grijpen we vast aan cijfers, analyses en wetmatigheden. Want cijfers liegen niet!
Bang voor onze bang
Durven we onze angst nog in de ogen te kijken? Volgens mij zijn we vaker bang voor het toelaten van angst, dan dat waar we angstig voor zijn. Terwijl als we eens vanaf een afstandje kijken naar het gevoel, we zien dat het niets meer is dan één van onze primaire gevoelens. Net zoals boos, blij en verdriet. We kunnen niet zonder. Bang heeft dan ook een gezonde functie.
Angst brengt ons verder
Het zorgt ervoor dat we alert zijn. Durven we onze angst in de ogen te kijken, dan brengt het ons juist verder. Angst ontstaat wanneer we voor veranderingen staan die er toe doen. Als we onze comfort zone verlaten, onszelf uitdagen en ontwikkelen. Een baan opzeggen die niet meer past, je partner vertellen wat je mist in de relatie, een vriendschap die dreigt dood te bloeden. Angst zegt dus eigenlijk: "je staat voor een nieuwe uitdaging die belangrijk voor je is. Durf te gaan!"
Welk verhaal vertel je jezelf?
Angst uit zich vaak in weerstand. In plaats van eerlijk te zijn over waar we bang voor zijn, vertellen we onszelf verhalen die dit gevoel verbloemen.
"Ik moet niet zo zeuren, werken is nu eenmaal niet leuk", "ik ben zelf ook niet de makkelijkste, ik mag blij zijn dat er iemand is die voor me kiest". Durf je door deze verhalen jezelf de vraag te stellen: “waar ben ik werkelijk bang voor?”. Kijk je angst in de ogen en er ontstaat vrijheid. Vrijheid om keuzes te maken, veranderingen aan te gaan en verlangens te vervullen. Je durft de confrontatie aan te gaan met de angst, die samen met de verandering komt.
Angst is een leermeester als je de confrontatie ermee durft aan te gaan.
Durf te voelen
Accepteer dat we allemaal angst kennen in het leven. Het voelen van angst maakt de situatie niet erger of ondraagbaar. We leven vaak met de negatieve overtuiging dat we niet aankunnen waar we bang voor zijn. We gaan daarmee terug naar onze kinderjaren, waarin de angst daadwerkelijk levensbedreigend was. Als jong kind waren we ook afhankelijk, konden we niet voor onszelf zorgen. We zijn niet meer het jonge kind van toen. We zijn gegroeid naar volwassen mensen, die zelfstandig in het leven kunnen staan. We zijn zelfredzaam en kunnen voor onszelf zorgen. De angst en de pijn die toen niet te dragen was, kunnen we nu aan. Door angst toe te gaan staan, merk je vanzelf dat het gevoel is als een golf. Het komt en het gaat ook weer weg. Daar hoef je niets voor te doen.
In de schaduw
Angst heeft vaak een negatieve associatie. We mogen niet meer bang zijn. Het maakt ons kwetsbaar. Maar, we zijn allemaal kwetsbaar. Zonder kwetsbaarheid bestaat er ook geen kracht. We hoeven onze kwetsbaarheid niet weg te stoppen onder een schild van onafhankelijkheid en ongenaakbaarheid.
Ik red mij wel, zeggen haar lippen. Maar haar ogen, spreken een andere taal.
Kijk je angst vanuit liefdevol gewaarzijn in de ogen. Het geeft je veel inzicht in waarom je bepaalde keuzes maakt en welke belemmerende gedachten je tegenhouden in het leven. Je leert jezelf beter kennen, waardoor je steeds dichter bij jezelf komt. Je kunt vragen wat je angst nodig heeft. Het antwoord daarop vind je in jezelf.
Ga eens rustig zitten wanneer je weerstand of onrust voelt. Leg je hand op je hart en vraag: "waar ben ik bang voor?"