top of page

Levenslessen van een 34-jarige

Het is donderdagavond, 2 november 2023. Mijn laatste avond als 34-jarige. Morgen start een nieuw levensjaar. Ik ben er al een paar dagen mee bezig. Op stille momenten blik ik als vanzelf terug. Als ik onderweg ben gaan mijn gedachten naar vorig jaar. Hoe zat ik er toen bij op mijn verjaardag? En wat een immens verschil met dit jaar.


Een jaar geleden...

Vorig jaar vierde ik mijn verjaardag niet. En liever blikte ik ook niet terug. Ik wilde vooral heel graag afsluiten wat zich dat jaar allemaal aandiende. Levenslessen over thuiskomen bij mijzelf. Ongemakkelijke gevoelens die voelbaar werden. En de patronen waarmee ik de gevoelens uit de weg ging, werkten niet meer. Mijn levensthema over existentiële eenzaamheid liet zich niet onderdrukken.


Een proces van thuiskomen

Gemakkelijk was het niet. En tegelijkertijd was het precies wat ik nodig had. Want precies die periode bracht mij in een diepere verbinding met mijzelf. Zo leerde ik stap voor stap dat werkelijk thuiskomen van binnenuit komt. Ik leerde om mijzelf vast te houden. En te zorgen voor het kleine meisje in mij dat zocht naar veiligheid.


Juist wanneer je de weerstand durft op te geven, leer je dat je jezelf kunt dragen.

Ik ontdekte hoe belangrijk het is om gevoelens toe te laten en daarin aanwezig te blijven. En bovenal leerde ik dat gevoelens komen en gaan. Dat het slechts verschijningen zijn in iets wat zoveel groter is. Het komt op, bereikt een piek en neemt weer af. Als een golf dat door je heen spoelt.


Onontkoombare levenslessen

We gaan soms door donkere periodes. Soms ervaren we het leven als overweldigend. Of voelen we ons verdwaald. Het is precies die periode waar je op een dieper niveau thuiskomt bij jezelf. Juist wanneer je de weerstand durft op te geven, leer je dat je jezelf kunt dragen. Juist wanneer je stopt met zoeken naar een uitweg, ontdek je dat je jezelf bij de hand kunt nemen.


Het blijft een proces. En zo zal het ook wel blijven. En ondanks dat het niet gemakkelijk was, ben ik dankbaar voor al deze kostbare levenslessen. Ik ben nog dichterbij mijzelf gekomen. Voel me nog meer thuis.


En dat is het allemaal meer dan waard.

コメント


bottom of page